Knez Mihailova 6/III, Beograd festivalvizualizator@gmail.com +38163615788

VIZUALIZATOR 2019

Od 21. novembra do 21. decembra širom Beograda održava se sedmi po redu festival fotografije VIZUALIZATOR. Uz brojne izložbe i tribine, ove godine imaćete priliku da učestvujete u različitim radionicama i edukacijama u oblasti fotografije.

VIZUALIZATOR će otvoriti g. Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji i Njegova Ekselencija ambasador Itallije u Srbiji Karlo Lo Kašo. Takođe, festival će upriličiti predstavnici ambasada Holandije, Severne Makedonije, Austrije i Mađarske, direktori stranih kulturnih centara, kao i druge cenjene ličnosti.

 Kao i svake godine, VIZUALIZATOR će sa velikim zadovoljstvom ugostiti fotografe iz različitih zemalja: iz Italije, Holandije, Grčke, Bugarske, Austrije, Francuske, Severne Makedonije, SAD-a i Mađarske. Domaći i strani učesnici su istaknuti i nagrađivani autori, kako u svojoj zemlji, tako i u svetu. Njihovi radovi ocenjeni su kao izuzetni primeri fotografske naracije, estetike i profesionalizma. Pored toga što će izložiti svoje pobedničke i nove radove, oni će takođe održati radionice i govoriti na tribinama, koje će voditi Ljubica Gojgić i Zoran Stanojević.

Moći ćete da posetite festival na sledećim lokacijama: Muzej primenjene umetnosti, galerija „Progres“, UK „Vlada Divljan“, Kuća Đure Jakšića, „Božidarac“, Press centar UNS-a, UK Gradske opštine Stari grad „Parobrod“, „Ostavinska“ galerija i Pride Info Centar. Svečano otvaranje odigraće se 21. novembra u 19h u velikoj galeriji “Parobroda”.  Događaji su odlično propraćeni od strane nacionalnih medija, sa kojima CRF ima dugogodišnju saradnju, a medijsku scenu će upotpuniti i strani novinari i fotografi.

VIZUALIZATOR je osnovan 2013. godine kao projekat Centra za razvoj fotografije. Svake godine postepeno se proširuje krug saradnika, kako domaćih tako i stranih. Harbrim iskoracima VIZUALIZATOR razbija vizuelne i društvene stereotipe i ohrabruje umetničku produkciju. Interaktivnim delom podstiče se razumevanje fotografije: fotografije kao medija, fotografskih simbola i poruka.

Neki od znamenitih gostiju ove jeseni su: 

Sara Naomi Lewkowicz, više puta nagrađivana američka fotografkinja za radove na temu nasilja u porodici, prava žena i LGBTQ. Otvaranje izložbe ove dvostruke dobitnice Word Press Photo nagrade obeležiće početak VIZUALIZATORA.

Fabio Sgroi, koji je učestvovao u mnogobrojnim grupnim izložbama u Italiji i inostranstvu, a takođe i nastupao samostalno. Fotografije sicilijanskog autora panoramskog formata posvećene su urbanom pejzažu i industrijskoj arheologiji.

Paul Koeleman, holandski fotograf rešen da razbije predrasude o odnosima gej parova koji  fotografiše rezultate dugogodišnje ljubavi. Radovi iz serije Good Old Gays, prikazane u sklopu festivala, nagrađivani su dve godine za redom Dutch Pride Photo nagradom.

Mia Novakova, Jelena Janković, Glorija Lizde, Imrana Kapetanović, Boryana Katsarova, Marija Janković, Roxana Pop, Sanja Knezević, Dijana Muminović, Senja Vild, Andjela Petrovski, Jelena Zigić, Katja Goljat, Lazara Marinković i Marcella Zanki, petnaest istaknutih ženskih fotografkinja koje svedoče da slike mogu inspirisati društvene promene i preokrenuti toksične narative. Ove umetnice podstiču kritičko razmišljanje o gorućim lokalnim pitanjima u vezi sa ženskim životima i ljudskim pravima

-Agnes Prammer, čiji opus varira od dokumentarne do „scenirane“ fotografije. Jedinstvena je u tome što često kombinuje fotografiju i tekst, dok se istovremeno bavi starim fotografskim tehnikama.

Miloš Bičanski, Andrea Bonetti, Dimitrios Bouras, Louisa Gouliamaki, Yannis Kolesidis, Yannis Liakos, Menelaos Myrillas, Nikos Paleologos, Anna Pantelia, Fotis Plegas i Orestis Seferoglou, grupa eminentnih grčkih fotografa koji rade za najznačajnije foto-agencije poput Rojtersa. Oni će se predstaviti jedinstvenom izložbom The Itinerary – Tracing the Refugee Routes. Njihova izložba predstavlja najznačajniji poduhvat fotografskog mapiranja ruta izbeglica i beleženja svakodnevnog života.

  Festival se zatvara uručenjem nagrada pobednicima konkursa Press Photo Srbija, nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju objavljenu u medijima tokom protekle godine. Za više detalja, posetite http://vizualizator.rs/, kao i https://www.facebook.com/festivalvizualizator/. Očekujemo vas!